ekstrudery

ekstrudery

Metoda ekstruzji polega na przeciśnięciu uplastycznionego materiału przez sito, rozdrobnieniu uzyskanych nitek na mniejsze granulki i nadaniu tym granulkom kształtu kuli przez zastosowanie tzw. techniki sferonizacji. Uzyskany w ten sposób produkt końcowy nazywamy peletkami.

 

Poniższy diagram przedstawia poszczególne fazy produkcji.

 

 

Proces ekstruzji składa się z czterech etapów: zwilżenia mieszaniny proszkowej, formowania aglomeratu w kształcie cylindra poprzez wytłaczanie, łamania i zaokrąglania wytłoczek do okrągłych granulek przez sferonizację i suszenia gotowego produktu.

Suche, wymieszane proszkowe substancje czynne są zagniatane przy użyciu cieczy w plastyczne ciasto. Ciasto następnie jest przetłaczane przez  sito wytłaczarki. Średnica otworów w sicie lub koszu wytłaczającym określa wytrzymałość powstałych podłużnych nitek. Z przyczyn technicznych uzyskane granulki są większe niż 600 mikrometrów.

Jakość granulek jest determinowana przez udział cieczy w plastyfikowanym materiale oraz przez wielkość otworów w sicie, koszu wytłaczającym. Proces sferonizacji nadaje granulkom kształt kuli. Ostateczne suszenie zapewnia twardość uzyskanych peletek.

Nawet jeśli granulka nie jest idealnie kulista, gładkość powierzchni nadal stwarza dobre warunki do późniejszego powlekania.

W wielu zastosowaniach farmaceutycznych wytłaczane granulki uzyskują odpowiednią jakość, jeśli w procesie plastyfikacji dodamy wystarczającą porcję celulozy mikrokrystalicznej.

W przemyśle farmaceutycznym do większości zastosowań stosuje się granulki o średnich rozmiarach cząstek od 600 do 2000 mikrometrów.

W innych branżach wielkość granulek może wynosić kilka centymetrów.

 

 

 

 




 

Zamknij x
W ramach naszej strony stosujemy pliki cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, dzięki czemu dostosowuje się ona do Państwa indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce cookies.